Batteri tar kraften ur luften

2009-05-19 10:15  
Grafik: Jonas Askergren

En helt ny typ av laddbart batteri har sett dagens ljus i Storbritannien. Om det blir som forskarna hoppas kommer det att bli grunden för en helt ny generation elbilar, mobiltelefoner och bärbara datorer. Och det kan användas som energilager för vind- och solenergi.

Det nya batteriet har väsentligt högre kapacitet än dagens. Den förbättrade kapaciteten bygger på att en av de energibärande delarna är luftens syre. Därmed slipper man en av de kemikalier som nu används i laddbara batterier. På så sätt kan batteriet göras antingen mindre och lättare, eller innehålla betydligt mer energi.

- Vårt mål är att få en fem- till tiofaldig ökning av kapaciteten, säger professor Peter Bruce, kemist vid University of St Andrews.

- Och hittills har resultaten överträffad våra förväntningar.

Dessutom kan det bli billigare än dagens batterier, som vanligen innehåller litium-koboltoxid. De dyra ämnena är här ersatta av mycket billigare poröst kol. Det har nämligen visat sig att samverkan mellan kolet och luften kan gå åt båda hållen, det vill säga kolbatteriet kan laddas och urladdas upprepade gånger.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt