Basindustrin storsatsar på vindkraft

2011-03-04 06:30  

Kärnkraft brukar stå högst upp på önskelistan när basindustrin pratar ny energiproduktion. Nu gör några av Sveriges största energislukare sin största satsning hittills på vindkraft.

Det handlar om 25 vindkraftverk med en totalt installerad effekt på över 57 MW på Trattberget och Skallberget i nordvästra Ångermanland.

Bakom vindkraftsparken står basindustrins vindkraftsbolag Vindin AB, som ägs av Boliden, Holmen LKAB, Stora Enso och ytterligare sex storkonsumenter av el.

– Det här är vår största satsning hittills, säger Vindins vd Anders Lyberg.

Boliden, Holmen och Stora har också bildat bolaget Industrikraft i Sverige, som vill bygga ett nytt kärnkraftverk åt basindustrin.

– Vi ser ingen konflikt mellan att förespråka både kärnkraft och vindkraft, säger Anders Lyberg.

Den nya vindkraftsparken utanför Örnsköldsvik är ett av Vindins första projekt och började planeras 2007, året efter att bolaget grundades.

Siemens levererar vindkraftverken av modell SWT-2.3-101 och har också fått en option på ytterligare fem turbiner. I kontraktet ingår också ett Scada-system för övervakning samt ett femårigt serviceavtal.

För att dra ledningar inom vindkraftparken och en 220 kV-länk till stamnätet har Vindin bildat ett eget nätbolag.

Installation och driftsättning av vindkraftverken är planerad till slutet av 2012.

Sedan 2009 driver Vindin också en vindkraftspark i Skutskär med 5 verk och en produktion om 30 GWh/år.

Bolaget har även ett projekt med 67 vindkraftverk på gång i Sourva i Lappland samt planerar för ytterligare en park i Sävar norr om Umeå.

– I Sourva håller kommunerna just nu på med en fördjupad översiktplan. När de är klara är vi redo att sätta i gång, säger Anders Lyberg.

Sävar är fortfarande i början av processen. I augusti räknar Vindin med att söka tillstånd för vindkraftparken hos länsstyrelsen i Västerbottens län.

Bolagen bakom bolaget

Vindin ägs av AGA, Billerud, Boliden, Cementa, Korsnäs, Holmen, Kema Nord Kraft, LKAB, Preem och Stora Enso. Bolagens sammantagna elkonsumtion uppgår till cirka 20 TWh.

De tio ägarna i Vindin är också delägare i Basel, ett bolag som ägs av de 22 mest elintensiva företagen i Sverige. Basel verkar för billigare elpriser i Sverige.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt