Basindustrin oroad av energibeskedet

2014-10-01 15:39  

Sveriges basindustri är äventyrad om dörren till ny kärnkraft stängs, säger Helén Axelsson vid basindustrins energisamarbete om dagens politiska energibesked.

- Basindustrin är beroende av en stabil energiförsörjning, inte en som fluktuerar, säger Helén Axelsson. Det är viktigt att vi får till en blocköverskridande energiöverenskommelse för en stabil eltillförsel och konkurrenskraftiga priser.

Basindustrins energisamarbete SKGS, som är ett samarbete mellan fyra tunga branschföreningar, ser inte sol- och vindenergi som en stabil försörjningskälla.

Den består i stället av kärnkraft eller gas.

- Och då kommer det att handla om fossil gas, vilket inte är någon fördel ut klimatsynpunkt, säger Helén Axelsson.

Kritik mot att ny kärnkraft har visat sig bli dyr, där finska bygget i Olkiluoto är ett närliggande exempel, kommenterar Helén Axelsson med att det finns andra nybyggen runt om i världen som löper smidigare.

SKGS har dock inte pekat ut någon speciell kärnkraftlösning som särskilt önskvärd för svensk basindustri.

- De tekniska lösningarna överlåter vi till andra, exempelvis Vattenfall, säger Helén Axelsson, som är energi- och miljödirektör vid Jernkontoret, en av de fyra branschföreningarna i SKGS.

Basindustrin sysselsätter direkt eller indirekt 400000 svenskar och står för 29 procent av exportinkomsterna, 2012 värderade till 323 miljarder kronor.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt