Barsebäck får säkerhetskritik

2014-12-11 12:59  
Strålsäkerhetsmyndigheten har funnit flera brister hos Barsebäck. Foto: TT

Barsebäck Kraft får kritik av Strålsäkerhetsmyndigheten. Myndigheten pekar på flera brister, men exakt vilka är skyddat av sekretess.

De två nedlagda reaktorerna vid kärnkraftverket Barsebäck sköts av företaget Barsebäck Kraft AB, BKAB, inför rivningen. Företaget har nu fått kritik av Strålsäkerhetsmyndigheten SSM för en rad brister som bland annat gäller informationssäkerhet.

Kritiken kommer efter en inspektion som myndigheten gjorde i oktober. Det gällde "informationstillgångar" som inte hanteras av BKAB:s it-system. Enligt företaget kan det till exempel vara dokument eller ritningar som bara finns i pappersform.

Flera brister kom fram, men exakt vilka är belagt med sekretess, liksom hela tillsynsrapporten. Bristerna gällde inte bara hur företaget hanterat "informationstillgångar", utan även det fysiska skyddet.

"SSM anser att Barsebäck Kraft AB kan öka kunskapen hos egen samt inhyrd personal om hur hemliga informationstillgångar ska hanteras", skriver företaget i en kommentar. Företaget vill inte ge någon mer detaljerad uppgift om vad kritiken gäller.

Barsebäck Kraft AB ska nu redovisa en handlingsplan för Strålsäkerhetsmyndigheten. Det har "hög prioritet" enligt företaget och en åtgärdsplan ska presenteras för SSM i slutet av februari.

Niklas Dahlin

Mer om: Barsebäck

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt