Barack Obamas fältrop: <br></br>- Vad ska in? Sol och vind!

2009-01-13 15:53  

- Vi ska bygga solpaneler och vindturbiner, bränslesnåla bilar och hus och utveckla ny teknik som leder till fler jobb, sade den blivande USA-presidenten i ett flammande tal i helgen.

- Vi ska fördubbla produktionen av alternativ energi i USA under de närmaste tre åren. Vi ska modernisera mer än 75 procent av alla statliga byggnader och energieffektivisera två miljoner amerikanska hem.

- I den här processen kommer vi att skapa 3 miljoner nya jobb – riktiga jobb som betalas bra och som inte kan försvinna till utlandet, sade Barack Obama, som väljs in som ny president i USA på tisdag.

Lowins är Obamas energiguru
Barack Obama har tagit intryck av energiprofessorn Amory B Lovins långa och idoga missionerande om ”negawatt” – energisparandet som den billigaste och snabbaste vägen att lösa energiproblemen.

Enligt Amory Lowins kan man dagens bästa teknik halvera USA:s olje- och gasförbrukning och tre fjärdedelar av elförbrukningen - utan att ge avkall på standard och bekvämlighet.

Amory B Lovins är verksam vid Rocky Mountain Institute i Snowmass, Colorado där han byggt förebilden för alla världens passivhus. Det huset byggde han redan för 25 år sedan men tekniken är mer aktuell än någonsin och Obama hänvisar hela tiden till Lovins arbete.

Dubbelt så mycket sol och vind
Förutom en satsning på energieffektivitet vill den blivande USA-presidenten bygga fler vindkraftsparker och solkraftsparker i USA och samtidigt satsa på att förnya elnäten så att de kan hantera de förnyelsebara enerkällornas oberäknelighet.

För vindturbins-, solcells- och solpanelstillverkare låter Barack Obamas ord som himmelsk musik. Finanskrisen och konjunkturnedgången har fått den alternativa energimarknaden att bromsa in under höste och vintern.

Nu uppger talesmän för Obamas administration för nyhetsbyrån Reuters att man siktar på 20 GW mer vindkraftseffekt och 4 GW mer effekt från solkraft och geotermiska installationer för de närmaste tre åren.

Det skulle då innebära en fördubbling från dagens kapacitet på 24 GW till 50 GW förnyelsebar energi från sol, vind och bergvärme.

Men fortfarande bidrar sol och vind till en försvinnande liten del av USA:s energiförsörjning – bara lite mer än 1 procent för vind och lite mindre än 1 procent för sol.

Läs Barack Obamas tal och se hela framträdandet på video här.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt