Energi

Banta bort plasten

Papper för plattan. Här är Ipad-fodralet tillverkat av papper från cementsäckar, klätt med borstad bomull på insidan. Det stängs med hjälp av tre magneter. Enligt försäljaren medvetna.se är fodralet täckt av ett tunt lager nanoglas för att skydda plattan mot vätska. Pris: 350 kronor.
Nedbrytbar mugg. Tandborstmuggen Bunny från Jack N’ Jill är tillverkad av bambu och risskal och är enligt säljaren Lapland Eco Store helt nedbrytbar. Tål maskindisk. Pris: 70 kronor.
Vaxpapper. Här är plastfoliens ersättare i köket. Papperet Bee’s Wrap tillverkas av bomullsmuslin, bivax, jojoba-olja och kåda. Matvaran slås in i papperet, som sedan värms med handen så håller det sig på plats. Det kan tvättas i kallt vatten och sedan återanvändas. Papperet ska inte användas till rått kött. Pris: 200 kronor för tre ark i olika storlekar.
Tandborste i trä. Tandborsten från Lapland Eco Store är tillverkad i trä med borst av steriliserat grishår och därför biologiskt nedbrytbar. Pris: 50 kronor.
Bambuburk. Förvaringsburken Biobu är tillverkad av bambu och växtcellulosa, medan locket är gjort av kork. Den är biologiskt nedbrytbar enligt försäljaren Lapland Eco Store. Burken tål maskindisk, men inte locket. Pris: 50 kronor.
Vattenflaska i stål. One Green Bottle säljer vattenflaskor i rostfritt stål i olika storlekar och med olika korkar. Den här heter One Little Green Bottle, innehåller 350 milliliter och har en kork gjord av bambu. Pris: 150 kronor.

I takt med larmen om hormonstörande ämnen i plast börjar allt fler fasa ut materialet i sina hem. Här ger Linda Nohrstedt sina bästa plastbantartips.

Publicerad

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här