Bamseturbinerna på väg ut i havet

2009-02-24 08:54  

Vattenfall bygger en vindkraftspark i Irländska sjön med världens hittills största havsbaserade vindkraftsturbiner på 5 MW. Om två år ska den vara klar.

Energibolagens våta dröm är att kunna bygga vindkraftsparker till havs med 5 MW-turbiner. Så stora turbiner har hittills inte tagits i drift i kommersiell skala till havs.

Det pågår tester med 5 MW-turbiner på flera håll, bland annat på Borkum Riff i Östersjön och intill oljefältet Beatrice sydost om Orkneyöarna i norra Skottland.

Både iAlpha Ventus-projektet på Borkum Riff och iBeatrice-projektetvid Orkney-öarna är den tyska turbinbyggaren inkopplad med sina nya 5 MW havsturbiner.

Consafegrundaren får bygga
Men nu har svenska Vattenfall beslutat att dra igång en fullskalig utbyggnad av det brittiska vindkraftsprojektet Ormonde, som Vattenfall förvärvade förra året.

Ormonde-projektet ligger i Irländska sjön mellan England och Isle of Man och är ritat för 30 stycken 5 MW-verk, vilket ger en sammanlagd effekt på 150 MW.

Beställningen på själva undervattensdelen av vindkraftverken har redan lagts ut. Det blir det skotska varvetBurntisland Fabrications Bifabsom ska tillverka de fackverksliknande stålfundamenten.

Bifab ägs till 60 procent av den kände svenske offshore-entreprenören Jan Christer Ericsson, grundare av 70-talets svenska kometföretag Consafe.

Totalinvestering - 3 miljarder
Den ordern är värd 600 miljoner kronor. Men den totala investeringen för 30 stycken 5 MW-verk ligger på cirka 3 miljarder kronor – inräknat undervattensdelarna, tornen, turbinerna och elöverföringen.

Upphandlingen börjar nu och hela bygget väntas bli klart mot slutet av 2011.

Jan Christer Ericssons skottska bolag har ocksåbyggt undervattensdelarna till de två vindkraftverken på Beatrice-fältet.

Vem som ska leverera turbinerna har inte offentliggjorts, men troligen blir det tyska Repower, som har två 5 MW-turbiner under test i Beatrice-projektet i havet norr om Skottland och sex turbiner planerade för Alpha Ventus-projektet i Östersjön.

Tangerar Horns Rev i storlek
Vattenfalls Ormonde-projekt är ett gigantiskt vindkraftsprojekt - i samma storleksordning som Horns Rev i Nordsjön norr om Danmarks nordspets.

Horns Rev ägs till 60 procent av Vattenfall och är världens hittills största havsbaserade vindkraftsanläggning med en effekt på 160 MW.

Vattenfall äger också Lillgrund i Öresund med 48 vindkraftverk på 2,3 MW styck är världens tredje största havsbaserade vindkraftspark med 110 MW effekt.

Ett tredje stort havsbaserad projekt som Vattenfall äger och som är igång är brittiska Kentish Flats utanför Themsens mynning. Det har en effekt på 90 MW.

Det är bara det statliga danska energibolaget Dong som är större på havsbaserad vindkraft än Vattenfall.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt