Bakterier ska ge etanol

2012-01-23 10:29  

Kan bakterier bli framtidens etanolfabriker? Det tror i alla fall investerare i USA som satsar närmare en halv miljard kronor på att skala upp tekniken.

Det är onödigt att gå vägen om grödor som majs eller sockerrör för att framställa biobränslen. Det anser flera utvecklingsföretag som istället vill ta solen till hjälp för att förvandla utsläppt koldioxid till olika biobränslen.

En känd förespråkare för tekniken är genforskaren och entreprenören Craig Venter. Hans företag Synthetic Genomics använder genförändrade alger för att tillverka kolväten av solljus och koldioxid.

Ett annat exempel är amerikanska Joule Unlimited. Företaget utvecklar en process där genförändrade, fotosyntetiska cyanobakterier omvandlar koldioxid till etanol eller diesel med hjälp av solljus. Nu har företaget lyckats locka närmare en halv miljard kronor i nytt riskkapital för att bygga en demonstrationsanläggning i New Mexico.

Bakterierna placeras i tankar som påminner om solpaneler. Bakterierna matas med näringsämnen och koldioxid som de använder för att producera etanol eller andra bränslen som sedan separeras från vattnet.

En närmare beskrivning finns på företagets hemsida.

Där påstår företaget också att produktionen kan komma att uppgå till 140 000 liter diesel och 230 000 liter etanol per hektar och år.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt