Det är en genmodifierad variant av den vanliga labbakterien E. coli som producerar bränslet. Det är en vanlig tarmbakterie som är väl anpassad för att överleva i de relativt svåra förhållanden som det mänskliga matsmältningssystemet innebär. Troligtvis är det också det som gör den väl lämpad för att klara av att leva i den relativt höga koncentrationen av diesel som den själv producerar.
Dieseln är en restprodukt av bakteriens metabolism. Som näring fick bakterierna socker och jästextrakt, något som tyder på att industriell produktion kan bli dyrt jämfört med fossilt bränsle.
-Vi hoppas att vi kommer kunna ändra bakteriens diet till något billigare, exempelvis organiskt avfall från jordbruk eller avloppsvatten, säger John Love till Scientific American.
Bränsleproduktion i industriell skala är fortfarande långt borta men forskarnas nästa steg är att modifiera bakterien ytterligare så att det blir möjligt.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.