Bakterie som äter pet-flaskor hittades på soptipp

2016-03-11 09:39  
Foto: Pixabay

Bland pet-flaskorna på soptippen i Sakai gjorde japanska forskare en upptäckt – en bakterie som äter den svårnedbrytbara plasten.

Det var en forskargrupp från Keiouniversitetet som hittade bakterien bland rester av plasten polyetentereftalat, pet, på en återvinningsstation i staden Sakai i Osakaprovinsen i Japan.

De samlade in ett par hundra plastbitar som låg i smuts och sörja på tippen, och i en av bitarna hittade de den hittills okända bakterien som producerar två enzymer som kan bryta ner polyetentereftalat, som hittills betraktats som en envis överlevare bland plaster.

Forskarna gav bakterien namnet Ideonella sakaiensis efter orten där den upptäcktes. Bakterien bröt ner en tunn film av pet på sex veckor vid temperaturen 30 grader Celsius. De enzymer bakterien producerar omvandlar pet till koldioxid och vatten.

Forskaren Shosuke Yoshida vid Kyotouniversitetet säger nyhetsbyrån Kyodo att mer studier behövs innan bakterien kan sättas in för att bryta ner petprodukter i stor skala.

Mer om upptäckten i tidskriften Science.

Håkan Abrahamson

Mer om: Pet-flaska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt