Avvecklingslagen kommer tillbaka, uppger S, V och MP

2010-05-27 13:29  

Alliansmajoriteten i näringsutskottet vill slopa förbudet mot nya reaktorer i januari 2011. Det slog man fast i dag. Men S, V och MP kommer att återinföra avvecklingslagen om partierna vinner valet i höst. 

I dag torsdag spikade majoriteten i näringsutskottet betänkandet kring nya kärnkraftsreaktorer.

Till skillnad från regeringens proposition vill ledamöterna från de borgerliga partierna i näringsutskottet att förbudet att slopa kärnkraften ska tas bort först efter denna mandatperiod, eller närmare bestämt den 1 januari 2011. Detta i stället för den 1 augusti, som regeringen vill.

En annan väntad ändring är att regeringen ska se till att inga statliga bidrag går till ny kärnkraftsel.

Enligt betänkandet får industrin möjlighet att bygga nya reaktorer i de kommuner där dagens tio reaktorer finns när de gamla stängts. Maxtalet blir tio reaktorer.

Men oppositionen vill avslå propositionen och skriver i en gemensam reservation att:

”Om riksdagen fattar beslut om att avvecklingslagen ska tas bort kommer de partier vi representerar iregeringsställning att återinföra den.”

Enligt S, V och MP bör kärnkraften successivt fasas ut och ersättas av förnyelsebar energi och energibesparingar.

Riksdagen planerar ta beslut om kärnkraften den 17 juni.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt