Avveckling i Fukushima tar 30 år

2011-10-31 10:05  

Avvecklingen av kärnkraftverket Fukushima Daiichi beräknas ta 30 år, men arbetet kan också dra ut på tiden skriver japanska atomenergikommissionen i en rapport.

Enligt atomenergikommissionen AEC kan arbetet med att plocka undan bränslestavarna från förvaringsbassängerna inledas 2014, medan det dröjer till 2021 innan man kan börja ta bort de bränslestavar som har smält.

I de skadade reaktorerna 1, 2, 3 och 4 finns sammanlagt 1496 bränslestavar, och ytterligare 3108 stavar finns i förvaringsbassängerna i reaktorbyggnaderna. Smälta bränslestavar finns sannolikt i botten av reaktortankarna i block 1 och 3.

De kranar som vanligtvis används för att lyfta ut bränslestavar ur reaktortanken förstördes vid vätgasexplosionerna i reaktor 1, 3 och 4. Ny kranar måste därför byggas.

Vid uppskattningen av tidsåtgången för avvecklingen har man haft avvecklingsarbetet vid kärnkraftverket Three Mile Island i Harrisburg som referens. Där inträffade en härdsmälta i samband med en olycka 1979.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt