Avslag för drabbade av giftigt brandskum i Kallinge

2015-06-16 08:05  
Kemikalieinspektionen vill öka möjligheten för tidiga larm om farliga kemikalier. Därför föreslår myndigheten att en ny samordningsgrupp bildas. På bild: Flygflottiljen F17, Kallinge. Foto: Marcus Palmgren / BLT / TT

Besvikelsen är stor i Kallinge i Blekinge vars invånare via dricksvattnet fått i sig den förbjudna kemikalien PFAS – regeringen har nämligen avslagit ansökan om bidrag till att utreda effekterna, rapporterar lokala medier.

– Vi pratar om mellan 5 000 och 10 000 barn och vuxna som har fått i sig gift under många år. Man vet inte hur det kommer att påverka dem och det vill vi ha svar på, säger Herman Afzelius i PFAS-föreningen till SVT Nyheter Blekinge.

Beskedet från regeringen motiveras med att det saknas rättslig grund för ett sådant bidrag. För föreningen innebär det att man går vidare med planerna på en stämning av Försvarsmakten. Rejält höjda halter av kemikalien har hittats i blodet hos ett par tusen invånare i Kallinge och Försvarsmakten har tagit på sig ansvaret för att PFAS hamnat i dricksvattnet via släckskum. Utsläppskällan var en brandövningsplats vid flygflottiljen F17.

Mer om: PFAS Brandskum

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt