Även USA:s militär fäktas mot vindkraften

2010-09-06 13:00  

I Sverige vill försvaret sätta stopp för flera vindkraftsprojekt. Men även den amerikanska militären är på krigsstigen.

De amerikanska generalerna och försvarspolitikerna har i år skärpt tonen mot vindkraftsindustrin.

I en utfrågning i representanthuset nyligen sa Dorothy Robyn från det amerikanska försvarsdepartementet att vindkraftverk kan utgöra en stor risk när det gäller övningar, tester och den nationella säkerheten i vissa områden.

Uttalanden som det här gör att försvarsdepartementet och den amerikanska militären på kort tid seglat upp som den starkaste motståndaren till vindkraft i USA, skriver New York Times.

Det har också lett till en direkt konflikt mellan försvaret och energidepartementet, som beviljar miljarder dollar i stöd till vindprojekt för att försöka nå president Barack Obamas mål att öka andelen förnybar energi i det amerikanska energisystemet.

- Vi ser en direkt kollision mellan två strategiska intressen: nationell säkerhet och ökad egen energiförsörjning, säger den amerikanska forskaren Gary Seifert, som studerat konflikten, till N.Y Times.

Enligt Dorothy Robyn är det främst radarsystem för långdistansspaning i och utanför det egna luftrummet som kan störas av vindkraftverken. Men även system som används av piloter för att navigera och identifiera mål kan drabbas.

Ett tredje område som Dorothy Robyn nämner i utskottsförhöret är tester av nya vapensystem, där elektromagnetisk strålning från vindkraftverken kan störa testerna, enligt Robyn.

- Problemen förvärras av att många av våra radarsystem är gamla, i synnerhet de som spanar på långa distanser, och därför har svårt att utskilja vindkraftverk från andra föremål, säger Dorothy Robyn i en video från utfrågningen.

Argumenten från det amerikanska försvarsdepartementet liknar de som det svenska försvaret fört fram det senaste halvåret.

Försvarsmakten säger i dag nej till alla vindkraftverk inom 40 kilometer från militära flygplatser. Argumentet är att turbinerna kan störa Jas 39 Gripens radar och är ett allmänt hot mot flygsäkerheten.

Enligt en sammanställning från branschorganisationen Svensk Vindenergi kan stoppet runt flygplatserna i värsta fall drabba 1 500 planerade vindkraftverk.

Den svenska militären har också sagt nej till cirka 150 vindkraftverk runt skjutfält. Där är argumentet att skjutfälten används för att skjuta upp luftvärnsrobotar från marken mot flygande mål, och därför behövs en extra säkerhetszon.

Motståndet från de amerikanska generalerna ledde förra året till att planerade vindkraftsprojekt på 9 000 MW antingen stoppades eller försenades. Enligt N.Y Times är det nästa lika stor effekt som faktiskt installerades under 2009.

De flesta konflikterna mellan militära anläggningar och vindkraft inträffar i Mojaveöknen, ett ökenområde som innefattar en stor del av södra Kalifornien, samt delar av Utah,Arizona ochNevada.

 I Mojave kontrollerar det amerikanska flygvapnet, flottan och armén mark och luftrum på drygt 50 000 kvadratkilometer. Området används bland annat för att träna avancerad flygning, testa bomber och utveckla nya radarsystem.

Jonas Hållén

Mer om: Energi Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt