Avbruten miljardsatsning på biobränsle

2009-03-17 14:12  

Sundsvalls Energi avbryter miljardsatsningen på en ny kraftvärmeanläggning för biobränsle.

Att elda med sorterat brännbart avfall istället för olja. Det var grundtanken bakom Sundsvalls kommuns satsning på ett nytt kraftvärmeverk för biobränsle. Nu avbryts satsningen av styrelsen för det kommunägda Sundsvalls energi. En av anledningarna är den rådande lågkonjunkturen.

- Vi väljer att avvakta med stora investeringar i den globala lågkonjunktur som råder och dess påverkan på oljepris, elpris, pris på utsläppsrätter, elcertifikat med mera säger Anders Jonsson, vd vid Sundsvalls energi i en kommentar.

Enligt planen skulle 15 000 ton olja ersättas med biobränsle vid Korstaverket år 2012.

Företaget hoppas nu att en fördjupad översiktplan över området ska göra det möjligt att få tillgång till en kombiterminal för lastbil, fartyg och järnvägstransporter samt ytor för mottagning och lagring av biobränslen. Det skulle ge projektet bättre förutsättningar.

Enligt Sundsvall Energi står dock målsättningen att ersätta eldningsolja med biobränslen på verket fast. Men det kommer att ske senare än planerat.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt