Automatiserar batterifabriken

2013-01-22 11:10  
Tillverkning av litiumjonbatterier med hög automationsgrad. Foto: Siemens

Ny automationsteknik ska göra det möjligt för batteritillverkare att minska sina produktionskostnader och öka effektiviteten.

Siemens och Karlsruhe Institute of Technology, KIT, har tillsammans utvecklat system för planering av en batterifabrik, liksom även automatisk produktionskontroll och övervakning av hela produktionskedjan vid framställning av litiumjonbatterier.

Verktyget är främst avsett för tillverkning av stora litiumjonbatterier, sådana som väntas komma till användning för att lagra ström från sol- och vindkraftverk, men även batterier som kan användas för energilagring i elbilar.

De kemiska processerna i denna batterityp är mycket komplexa och ytterst känsliga. Kraven på materialen som används vid tillverkningen är extremt hårda, påpekar Siemens. Exempelvis får tjockleken på den metallfolie som täcker elektroderna inte avvika från det föreskrivna måttet med mer än 1 mikrometer. Exakt tjocklek måste kunna garanteras även vid produktionshastigheter av tiotals meter i minuten.

Senare i år ska systemet installeras i en produktionsanläggning för litiumjonbatterier på KIT, och fokus kommer att vara på produktkvalitet och minskade kostnader.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt