Australisk gigawattskabel ska förse Singapore med solenergi

2019-10-07 08:52  
Undervattenskabeln ASPL är tänkt att få en kapacitet på 10 gigawatt, och den blir 3000 kilometer lång. Foto: Mary Evans Picture/TT

En 3.000 kilometer lång gigawattskabel med solkraft från en världsdel till en annan? Affärsmannen Mike Cannon-Brookes erkänner att projektet Australia Singapore Power Link (ASPL) låter "helt uppåt väggarna galet", men storsatsar ändå.

– Vi ska få det att funka, jag ska bygga en lina, säger han till tidningen AFR.

Och inte vilken lina som helst - undervattenskabeln ASPL är tänkt att få en kapacitet på 10 gigawatt. Det motsvarar mer än tio gånger effekten på Sveriges största vattenkraftverk, Harsprånget i Luleälven. Och ASPL är tänkt att kunna stå för en femtedel av Singapores elbehov. Den är kostnadsberäknad till 25 miljarder australiska dollar (165 miljarder kronor).

Idealiskt väder

Internationellt är Cannon-Brookes redan känd för spektakulära satsningar, efter att 2017 via Twitter ha slagit vad med Tesla-chefen Elon Musk om bygget av energilagring, en lösning som sedan blivit känd som "världens största batteri", i Hornsdale i delstaten South Australia.

Läs mer: Världens största solenergiprojekt är färdigbyggt

I det nya projektet ska elektriciteten komma från trakterna kring Tennant Creek i Northern Territory i norra Australien, ett platt glesbefolkat område med mestadels fint väder året runt - idealiskt för solenergi.

Med 10 gigawatts kapacitet blir även den solcellspark som ska byggas i rekordformat. Northern Territorys delstatsmyndigheter meddelade i augusti att parken ska uppföras av Sydney-baserade företaget 5B, i samarbete med Sun Cable som ansvarar för Singapore-kabeln, rapporterar branschsajten Renew economy.

Klart 2027

Eftersom singaporianerna kanske inte efterfrågar elen just när solen gassar som bäst i Tennant Creek behövs även energilagring i gigaformat, närmare bestämt 20-30 gigawattimmar, eller upp till 300 gånger kapaciteten i Hornsdale. Och där kommer Cannon-Brookes kontakt med Elon Musk väl till pass.

– Elon försäkrar att hans batterier fungerar när det är 50 grader, och det kommer att behövas i Tennant Creek. säger den australiske affärsmannen till AFR.

Läs mer: Vattenfall bygger trippelhybrid i Nederländerna

Enligt Renew economy kan projektet stå klart 2027.

Liknande satsningar har planerats även i vår del av världen, i första hand det tyska initiativet Desertec, tänkt att föra solel från Sahara till Europa. Men de har fastnat i bland annat politisk osäkerhet, i och med de många inblandade länderna.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt