Australien bojkottar klimatmöte

2013-11-11 09:39  

Den nya australiensiska regeringen skickar inga ministrar till FNs klimatmöte i Warszawa som inleds i dag.

Den konservativa regeringe under premiärminister Tony Abbott tillträdde i september, och har gjort klart att klimatförändringsfrågorna är lågt prioriterade.

Som en tydlig markering i frågan har miljöminister Greg Hunt deklarerat att han hellre tar itu med frågan att avskaffa klimatskatterna i hemlandet än att diskutera minskningen av växthusgaser i Warszawa.

Abbott deklarerade redan under valkampanjen att han ansåg forskning om klimatförändringarna vara "strunt", och snart efter att han tillträtt på premiärministerposten avskaffade han den sittande klimatkommissionen.

Kritiker i landet tycker det är pinsamt för Australien att landet inte deltar vid veckans klimatkonferens, och pekar på Tony Abbotts beroende av den mäktiga gruvindustrin som stöttat honom under valkampanjen. Kolgruvorna pekas ofta ut som de stora miljöbovarna vid de internationella klimatkonferenserna.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt