Energi

Åtta lyckliga på Woods nya cleantech-lista

Michael M Wood.
Michael M Wood.
Comfort Window
Comfort Window
Hexaformer transformatorer.
Hexaformer transformatorer.

Att komma upp på ambassadör Woods berömda "cleantechlista" är en åtråvärd placering för unga svenska miljö- och energiteknikföretag. Nu har ytterligare åtta svenska teknikföretag fått chansen att visa upp sig för den amerikanska riskkapitalmarknaden.

Publicerad

På torsdageftermiddagen svensk tid kommer USA:s Stockholmsambassadör Michael Wood att berätta om svensk miljö- och energiteknik för representanter för amerikanskt riskkapital vid ett seminarium i New York.

Då presenterar han en uppdaterad version av den lista över de unga svenska ”cleantechföretag” vars teknik han bedömer bör ha en chans att slå i USA.

De åtta lyckliga som kommit med på nya listan är:

Beakon Technologies i Lund, som uppfunnit ett helt nytt, supertunt material som radikalt förbättrar energieffektiviteten i Peltier-element. Dessa termoelektriska element ger både värme/kyla från elektricitet och elektricitet från värme. Beakon Technologies hette tidigare Nanofreeze.

Comfort Window Systems i Göteborg, som uppfunnit och patenterat en teknik att vända fönster 180/360 grader och på så sätt kunna optimera effekten av solskyddsglas så att de kyler på sommaren och värmer på vintern.

Consat Engineering i Partilleär en välkänd ingenjörbyrå inom den svenska bilindustrin. Consat arbetar med industriell automation, alternativa drivlinor energisystem för fordonsindustrin samt elektronik- och systemutveckling.

Diana Solutions i Malmö, ett företag inom reglerteknik. Man utvecklar, tillverkar och säljer övervakningssystem för ventilationsanläggningar för fastigheter. Diana samarbetar med Powerit Solutions i Seattle.

Hexaformer i Västervik,företaget som patenterat en helt ny teknik för trefas-transformatorer. Genom att linda slingor av plåtband på ett speciellt sätt och placerar de tre transformatorbenen i triangel minskar man åtgången av elektroplåt och koppar.

NordiQ i Göteborg, som tillverkar smarta värmecentraler som håller temperaturen stabil i fastigheter och på så sätt håller energiförbrukningen nere. Minus 10-25 procent enligt Woods lista.

Ranotor i Sigtuna, som vidareutvecklar en gammal teknik från Saab om ånghybridmotorer, där värmen från bensinmotorns avgaser utnyttjas för att bygga upp ett ångtryck, som driver en ångmotor placerad bakom förbränningsmotorn.

Swebo Bioenergi i Boden,som bland annat utvecklat en brännare, Swebo Biotherm, för flis – och hästgödsel. Det unika med Biotherm-brännaren är att den kan elda hästgödsel och stallströ med en fuktighet på upp till 50 procent.

Fyra åkte ut från listan
Sorgligt nog för de drabbade har fyra företag åkt ut från Woods lista -Eco heater, HB transfer, Första Närvärmeverket, och Lignoboost.

Den ursprungliga listan bestod av 30 företag och presenterades för amerikanska riskkapitalister i Stanford i april 2007.

I augusti samma år hade listan svällt till 38 företag, i april i år till 48 företag och nu i september till 52. Under resans gång har ett tiotal företag ramlat ur.

Har gett utdelning
För många av de som finns på listan har placeringen gett utdelning.

Chemrec i Piteågör affärer i USA med sin förgasningsteknik ochSwedish Biogas International i Linköpingtar i morgon första spadtaget till en biogasanläggning i ambassadör Woods hemstad Flint i Michigan.

Och bränsleforskaren Angelica Hull, som forskar på KTH och äger företaget Swedish Biofuels i Stockholm, har fått forskningspengar från det amerikanska försvarsdepartementet.

I går kväll fick hon ta emot en check på 75.000 dollar från svensk-amerikanska handelskammaren SACC i New York samt utmärkelsenSACC Deloitte Green Award 2008.