Återvunnet toapapper kan vara miljöbov

2012-01-16 10:45  

Toalettpapper som är tillverkat av återvunnet papper kan läcka mer optiska vitmedel till naturen än toalettpapper av nya fibrer. Det skriver Naturvårdsverket i ett nyhetsbrev.

Optiska vitmedel är en stor grupp kemikalier som används för att papper och textilier ska se vitare ut för ögat än de egentligen är. Men de är också ämnen som Naturvårdsverket screenar efter när det gäller miljöstörande ämnen som läcker ut i vattendrag.

I samband med den senaste provtagningen mätte forskare vid miljöinstitutet IVL hur mycket optiska vitmedel som läckte ut ur toalettpapper tillverkat av återvunna fibrer jämfört med papper tillverkat av nya.

Analysen visar att två av toalettpapperen som tillverkats av återvunnet papper läckte hundra gånger mer vitmedel än ett av de toalettpapper som tillverkats av nya fibrer.

Studien omfattade fem olika vitmedel, som alla fanns i reningsverkens in- och utgående vatten och i slam. Det dominerande ämnet, DAS2, är kopplat till papper snarare än till textilier eller diskmedel. Toalettpapper kan vara en betydande källa, särskilt om det är tillverkat av återvunnet papper, konstaterar Naturvårdsverket.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt