Återvunnen gran ger skjuts åt elen

2013-01-03 14:15  
Foto: Scanpix

I helgen slängs miljontals granar ut ur svenska hem. Rätt återvunna kan de ge stora mängder värme och el.

Snart är helgerna över och den barrande julgranen ska ut. Och de är många, i svenska hem finns totalt cirka tre miljoner. Återvinns granen på rätt sätt har den fortfarande julvärme att ge; antingen i form av fjärrvärme eller el.

Om alla kasserade granar eldas i värmeverk skulle de kunna värma 1 200 villor under ett helt år. En enda gran ger el nog att köra fyra maskiner tvätt och ett par hundra granar kan driva en kyl och frys i ett helt år, uppger Stockholms stad på sin hemsida.

Julgranar räknas som grovavfall. De ska antingen klippas ner och lämnas i flerfamiljhusens grovsoprum eller läggas hela på särskilda uppsamlingsplatser. Granarn kan också lämnas till återvinningscentralerna i din kommun. Där sorteras de oftast som trädgårdsavfall.

Många kommuner tar också till nya knep för att öka återvinningen. Dit hör Solna kommun utanför Stockholm där en påse frukt lämnas i utbyte till dem som lämnar granen på torget. Andra erbjuder gratis hämtning av granarna.

Även plastgranar räknas som brännbart avfall och ska lämnas i grovsoporna.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt