Energi

Årets veteskörd en dröm för nya etanolfabriken

De svenska bönderna har inte kunnat skörda sitt vete under den regniga augustimånaden. Det har gjort att vetkärnorna har blivit övermogna och börjat gro på fältet. Men för etanolfabriken spelar det ingen roll. Foto: Lantmännen.
Jordbruksminister Eskil Erlandsson lägger grundstenen till den nya etanolfabriken i Norrköping i februari 2007. Den 20 oktober 2008 invigs den. Produktion 150.000 kubikmeter etanol per år. Den gamla fabriken producerar 55.000 kubikmeter. Foto: Lantmännen.
Joakim Säll, vd för Agroetanol i Norrköping och sedan en månad tillbaka också affärsområdeschef för Lantmännen Energi.

I slutet av oktober inviger Lantmännen sin nya etanolfabrik i Norrköping. För ett år sedan sågades hela satsningen – men nu ligger man helt rätt. Veteskördarna är rekordstora och priserna faller.

Publicerad

Det ser ut att bli ett rekordår för spannmålsproduktionen i världen i år efter flera magra år med torka, översvämningar och andra katastrofer, som gav dåliga skördar och skyhöga världsmarknadspriser.

Och nu faller priserna snabbt – från toppnoteringarna i vintras på uppemot 2.500 kronor per ton ner under 1.500 kronor på spotmarknaden i dag.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här