Årets veteskörd en dröm för nya etanolfabriken

2008-09-04 15:30  

I slutet av oktober inviger Lantmännen sin nya etanolfabrik i Norrköping. För ett år sedan sågades hela satsningen – men nu ligger man helt rätt. Veteskördarna är rekordstora och priserna faller.

Det ser ut att bli ett rekordår för spannmålsproduktionen i världen i år efter flera magra år med torka, översvämningar och andra katastrofer, som gav dåliga skördar och skyhöga världsmarknadspriser.

Och nu faller priserna snabbt – från toppnoteringarna i vintras på uppemot 2.500 kronor per ton ner under 1.500 kronor på spotmarknaden i dag.

Man får gå tillbaka till 80-talet, och de stora spannmålsöverskott som man hade då, för att hitta en liknande situation, säger branschexperterna.

Svenska vetet blir etanol
I Sverige blir det också stora skördar – men med sämre kvalitet än normalt.

Det ihållande regnet under augusti har påverkat kvaliteten på vetet. Vetekärnorna har börjat gro redan i axet och utvecklats enzymer som påverkar bakegenskaperna till det sämre.

En stor del av årets svenska veteskörd håller inte måttet som kvarnspannmål utan klassas ned till foderspannmål som har lägre marknadspris än brödspannmål.

Och det här som vädrets makter spelar Agroetanol i Norrköping i händerna.

I etanolfabrikerna använder man sig just av fodervete och nu när vi får ett rekordstort överskott av fodervete i Sverige är det bara för Agroetanol att tacka och ta emot.

Kritikerna tystnar
För ett år sedan när vetepriserna stod på topp kritiserades den nu färdiga utbyggnaden av etanolfabriken i Norrköping.

Den nya fabriken är tre gånger så stor som den gamla och kritikerna menade att den aldrig skulle bli lönsam med de höga råvarupriserna.

Men nu flödar vetet och priserna sjunker.

- Årets skörderesultat visar tydligt vilken nytta som etanolfabriken kan göra för de svenska spannmålsodlarna. Under den senaste veckan har vi varit i kontakt med flera lantbrukare som är oerhört glade att de nu kan sälja sin spannmål med sämre kvalitet till oss, säger Joakim Säll, affärsområdeschef på Lantmännens Energi och vd för Agroetanol i Norrköping, i ett pressmeddelande på torsdagen.

Kan försörja nästan hela Sverige
När den nya fabriken börjar producera för fullt kan Agroetanol leverera drygt 200.000 kubikmeter etanol till bensinbolagen i Sverige för låginblandning i bensinen, så kallat E5, det vill säga 5 procent etanol och 95 procent bensin.

Det går åt ungefär 250.000 kubikmeter etanol till den svenska E5-soppan och Agroetanol kan alltså levererera 80 procent av behovet nästa år.

Det rena etanolbränslet, E85, med 85 procent etanol och 15 procent bensin, svarar etanolföretaget Sekab i Örnsköldsvik för. Sekab importerar sin E85-etanol från Brasilien.

Sekab tillverkar dessutom 15.000 kubikmeter etanol av sockerrik lut från sulfitfabriken i Domsjö. Den etanolen går till kommunala bussbolag, främst SL i Stockholm.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt