Årets fyrverkerier mindre giftiga

2015-12-30 15:15  

När Kemikalieinspektionen granskar årets nyårsfyrverkerier hittar de färre farliga ämnen än tidigare år.

När Kemikalieinspektionen kontrollerade fyrverkerier år 2010 och 2011 hittades det hälso- och miljöfarliga ämnet hexaklorbensen i 6 av de 20 analyserade fyrverkerierna. I år är siffran 1 av de hittills 18 genomförda stickprovskontrollerna.

Läs mer:

Läs mer: Bygg en raket av en tepåse

”För att nyårsfyrverkerierna inte ska innehålla förbjudna kemikalier krävs att importörerna ställer tydliga krav på sina leverantörer. Det är ett positivt tecken att vi nu hittat färre fyrverkerier med hälso- och miljöfarliga ämnen i våra stickprovskontroller”, säger Linnea Kanning, inspektör på Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

Läs mer:

Läs mer: Se världens största fyrverkeri

Det finns i dag tio företag som importerar fyrverkerier till Sverige, samtliga från leverantörer i Kina. Kemikalieinspektionen har analyserat två fyrverkerier från nio av dem, analyserna av det tionde företagets fyrverkerier är ännu inte klara. Analysen gäller hexaklorbensen och kvicksilver, som inte hittats i någon av kontrollerna.

  

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Fyrverkeri

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt