Arbete med rysk gasledning stoppas

2014-06-09 15:07  

Bulgarien har avbrutit arbetet med att bygga gasledningen Southstream som ska förse södra Europa med rysk gas.

Orsaken är den kritik som riktats mot att ännu en gasledning för rysk gas ska runda Ukraina och dras till Europa utom kontroll från transitländer.

Både USA och EU har krävt ett stopp för byggandet av gasledningen som ett led i sanktionerna mot Ryssland efter annekteringen av Krim.

Bulgariens energiminister Stoinew sa på måndagen att landet vill fortsätta bygget av gasledningen, men bara med EU-kommissionens godkännande.

Southstreamledningen är 2400 km lång och löper från Ryssland på botten av Svarta havet till Bulgarien. Därifrån ska den ledas vidare via Grekland till Italien. En andra ledning ska sticka av mot Serbien, Ungern och Österrike.

Leverantör av gasen är det stora ryska gasföretaget Gazprom. I norra Europa finns en motsvarande ledning, Nordstream, som löper på Östersjöns botten.

Håkan Abrahamson

Mer om: Gazprom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt