App övervakar energiförbrukningen - utan hårdvara

2015-02-13 10:23  

Nystartade Greenely i Stockholm har utvecklat en app för att ha koll på energiförbrukningen, utan att användaren behöver installera någon avläsningsutrustning. Tjänsten ska nu testas tillsammans med Mälarenergi.

Det finns gott om appar för att följa sin energiförbrukning. Men de kräver information från någon typ av hårdvara i hemmet, ofta en läsare som översätter blinkningarna från elmätaren till aktuell förbrukning.

Greenely i Stockholm har valt en annan modell. Företaget, som startade förra året av tre KTH-studenter, hämtar i stället data från elmätarna från nätbolagen. På så sätt slipper användaren installera något i hemmet, men kan ändå följa energiförbrukningen.

- Det blir mindre komplicerat, säger Mohammed Al Abassi, en av Greenelys grundare.

Via appen ska elkunderna också få personliga energispartips som bland annat bygger på jämförelser med andra hushåll.

Inom kort drar Greenely i gång ett första större test av tekniken tillsammans med Mälarenergi. Ett par hundra av Mälarenergis elkunder kommer att få gratis tillgång till appen.

- Det är en bra lösning eftersom vi kan använda den data som vi redan samlat in, säger Ove Fredriksson, marknadsstrategi på Mälarenergi.

Rekryteringen av testpersoner har precis startat. Ove Fredriksson tror att det inte ska vara några problem att hitta hushåll som är intresserade av att effektivisera sin elanvändning med hjälp av appen.

Mälarenergi har redan många kunder som betalar timpris och på sikt kommer alla kunder med rörligt elavtal att betala sin el per timma.

- Men så länge elpriset är så lågt och stabilt som det har varit den senaste tiden är det inte elpriset som styr i första hand. Istället är det möjligheten enkelt kunna få sina mätdata och att kunna jämföra sin elanvändning med andras och se möjligheter till effektivisering, säger Ove Fredriksson.Följ Ny Teknik på Facebook!

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt