Antimon lovande i energitäta batterier

2014-03-18 14:47  
Optimal storlek på antimonkristallerna är 20 nanometer. Foto: Empa

Antimon har i labbskala visat sig vara utmärkt som anod i batterier, och lagrar såväl litium- som natriumjoner.

Det är schweiziska forskare vid bland annat ETH Zürich som för först gången har lyckats producera likformiga nanokristaller av antimon. Fördelen med antimon som anod i ett batteri är att denna halvmetall lagrar såväl litium- som natriumjoner, medan anoder av grafit eller kisel inte lagrar natrium.

Det betyder att anoder av antimon kan användas om litium blir för dyrt och man vill använda natrium i batterier i framtiden.

Forskarna har kommit fram till att den optimala storleken på kristallerna är 20 nanometer. Forskningsledaren Maksym Kovalenko noterar att vid mindre storlekar på kristallerna drabbas de av oxidation, kristaller större än 100 nanometer är inte tillräckligt stabila på grund av den storleksförändring som sker vid användning av ett batteri.

Än så länge är dock framställning av likformiga antimonkristaller för dyrt för att kunna kommersialiseras, konstaterar Kovalenko. Men med ökad efterfrågan på batterier, och begränsade tillgångar på litium, kan tekniken bli intressant ihop med användningen av natrium.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt