Antarktis is försvinner om allt fossilt bränsle bränns

2015-09-14 15:17  
Städer som New York, Hongkong, Tokyo, Shanghai, Calcutta och Hamburg riskerar att försvinna om istäcket i Antarktis smälter bort hävdar Potsdamforskare. Foto: Maria Martin/PIK

Bränner vi allt fossilt bränsle som finns på jorden så smälter all is i Antarktis - och höjer havsnivån med 50 meter.

Det hävdar en rapport från Potsdam Institute för Climate Impact Research som tagits fram under ledning av Ricarda Winkelmann.

- Detta händer inte över en natt, säger Winkelmann, men det vi gör idag kommer att ändra utseendet på vår planet för tiotusentals år.

Beräkningar visar att Antarktis bidrag till höjningen av havsnivån kan inskränka sig till ett par meter om den globala uppvärmningen stannar vid en höjning av två grader, hävdar forskarna.

Men går vi över den gränsen rubbar vi stabiliteten i både östra och västra Antarktis.

- Risken ökar med varje tiondels grad som uppvärmningen ökar, säger Ken Caldeira vid Carnegie Institution for Science vid Standford University.

- Genom att förbränna alla fossila bränslen frigör vi kolrelaterade utsläpp motsvarande 10000 miljarder ton.

- Om vi vill undvika att Antarktis blir isfritt så ska vi låta kol, gas och olja ligga kvar i marken, anser Ricarda Winkelmann.

Länk till vetenskapliga artikeln i Science Advances.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt