Ansvar för skrotsnurra klarlagt

2008-10-07 10:33  

Det är solklart vem som ska betala skrotningen av vindkraftverk, enligt en färsk rapport. <br></br> - Vi har kommit fram till att ansvaret följer med maskinen, säger Gunnar Fredriksson på Svensk Vindenergi.

När regeringens utredning om vindkraftens regelsystem presenterades igår, saknades en viktig regel: Vem ska stå för kostnaderna när snurrorna inte fungerar och hur ska skrotningen finansieras?

Intresseorganisationen Svensk Vindenergi lägger nu sista handen vid en färsk rapport som kommer att ge svar på frågorna. Utredningen som görs med stöd av Energimyndigheten, innehåller två delar. Dels en analys över hur mycket det kostar att skrota ett vindkraftverk, dels hur finansieringen ska skötas.

- Det finns en hel palett av olika lösningar över hur ägaren ska finansiera skrotningen, säger Gunnar Fredriksson och nämner bankgarantier, försäkringar eller procent på produktionen.

Att det går att tjäna en hacka på skrotningen sticker inte Gunnar Fredriksson under stol med. Särskilt de små verken kan ge klirr i kassan, anser han. Men man måste göra flera antaganden.

- Metallpriserna går i och för sig upp och ner men det är bara att räkna per kilo skrot.

Att de små vindkraftverken kan bli lönsamma skrotningsobjekt beror på att de är lättare att montera ned än de stora och att det inte krävs några stora lyftkranar till hjälp.

- Det börjar bli dyrt när man måste in med lika stora kranar som man använde när verket uppfördes, säger Gunnar Fredriksson.

Hur skrotningen ska finansieras är ännu inte klart. Men i slutet av den här månaden kommer Svensk Vindenergi att ha analysen klar.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt