Anställda på kärnbränslefabrik saknade läkarundersökningar

2014-10-13 13:55  
Anställda på Westinghouse bär overaller när de arbetar med uranbränsletillverkning. Foto: Jörgen Appelgren

Ett 60-tal anställda som jobbar i miljöer med radioaktiv strålning på kärnbränslefabriken i Västerås har inte genomgått giltiga läkarundersökningar.

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, har 60 medarbetare vid Westinghouse i Västerås, där kärnbränsle tillverkas, inte gått igenom nödvändiga läkarundersökningar.

De anställda tillhör kategori A - en grupp anställda som arbetar i verkstadsmiljöer där den största exponeringen för radioaktiv strålning kan förekomma. Hit hör anställda vars effektiva stråldos uppgår till minst 6 millisievert per år.

Upptäckten gjordes vid bolagets internrevision, och anmäldes till SSM den 29 september.

- De anställda ska ha blivit kallade var och en, men sedan har de av någon anledning inte genomgått undersökningarna, säger Nils Addo, handläggare på SSM.

Enligt strålskyddsreglerna för kategorin ska medicinska undersökningar göras minst vart tredje år.

- Vi ser allvarligt på att man brustit med kontrollerna, och dessutom i den omfattningen, säger Nils Addo.

De anställda som berörs får nu inte gå tillbaka till sina tidigare arbeten innan de blivit medicinskt godkända. Och deras arbetsgivare måste utreda hur det kommer sig att så många anställda kunde jobba vidare utan att vara medicinskt godkända.

Läkarundersökningarna är mer omfattande än vanliga hälsoundersökningar. De ska bland annat visa att de anställda klarar extra stråldoser i fall att missöden och driftsfel uppstår, uppger SSM:s handläggare.

Personalen måste också bedömas vara hälsomässigt lämpliga att utföra uppgifter där skyddsmasker krävs.

Myndigheten har nu förelagt Westinghouse att utreda omständigheterna.

- Vi anser att Westinghouse har brustit mot krav som myndigheten föreskriver och kräver nu att de kommer in med en utredning och orsaksanalys, säger Nils Addo.

Bolaget måste förklara sig och presentera en handlingsplan senast den 24 oktober.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt