Animering: Radioaktiva vindar in över Tokyo

2011-03-21 10:56  
Kartan visar vindriktning och utsläpp från kärnkraftverket Fukushima 21 mars.

Vindarna över Japan har ändrat riktning. Nu blåser nordvästliga vindar som för radioaktiva partiklar från Fukushima in över Tokyo. Det visar väderanimeringar från Österrike.

Alla svenskar som vistas inom en radie av 25 mil från Fukushima kärnkraftverk ska ta jodtabletter. Den rekommendationen gick Strålsäkerhetsmyndigheten ut med i går. Enligt myndigheten är vädersituationen i området osäker och det går inte att förutspå vilken riktning vindarna kan ta.

Simuleringar som gjorts av den österrikiska vädertjänsten Central institute for meteorology and geodynamics i Wien ger svar på frågan. På deras hemsida publiceras resultatet av spridningsmodeller i form av datorbilder och filmer.

Animeringarna som visats sedan den 16 mars visar nu hur vindarna över Japan ändrat riktning. Idag måndag blåser det nordvästliga vindar. Det betyder att radioaktivt jod nu transporteras in över land och Tokyo.  Av färgkodningen framgår att halterna av jod och cesium-137 från Fukushima har minskat. 

Nu är den röda färgen som fanns i förra veckan borta; den skvallrar om värden på 100 millisivert per timma och ökad cancerrisk senare i livet. Färgen på plymerna, lila samt ljusblått, avslöjar att de radioaktiva doser det troligtvis kommer att handlar om idag är betydligt lägre. Allt förutsatt att situationen inte förvärras vid kärnkraftsverken Fukushima. Den lila färgen motsvarar en strålning på 0,3 mikrosivert per timma. 

Se hur plymen drar in över Japan

(animeringen ligger längre ner på sidan)

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt