Andra världskrigets atomsopor kostar ännu miljarder

2008-06-02 13:07  

Det amerikanska energidepartementet satsar 7,1 miljarder dollar på fortsatt omhändertagande av 177 tankar som bland annat innehåller radioaktivt plutonium från utvecklingen av atombomberna över Hiroshima och Nagasaki.

Kärnvapensoporna från Manhattanprojektet, ett samarbetsprojekt i början av 40-talet mellan USA, Storbritannien och Kanada som gick ut på att skapa världens första kärnvapen – bland annat bomberna "Fat Man” och ”Little Boy som fälldes över de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki 1945 – fortsätter att kosta miljardtals kronor.

I slutet av förra veckan beslutade det amerikanska energidepartementet att bevilja ett kontrakt värt 7, 1 miljarder dollar eller över 40 miljarder svenska kronor för 10 års fortsatt hantering av atomsopor från flera decenniers historiska plutoniumproduktion i USA.

Departementet beslutade att ge konsortiet WPRS (Washington Group International och EnergySolutions Federal Services) ansvar för att under de närmaste fem åren (med option på ytterligare fem år) ta hand om de 177 åldrande underjordiska tankar som finns på Hanford-anläggningen i delstaten Washington. En av de största underleverantörerna i konsortiet är för övrigt franska Areva. WRPS tar över kontraktet den 1 oktober.

På Hanford fanns tidigare nio reaktorer för plutonium-produktion, men anläggningen är i dag inriktad på att rensa upp ibland, behandla och lagra det farliga kärnvapenavfallet.

Energidepartementet i USA beskriver hanteringen i ett pressmeddelande som en av världens största miljömässiga saneringsprogram.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt