Amerikanskt genombrott för Woods flisbrännare

2009-01-13 10:26  

Bodenföretaget Swebo Energy kom upp på ambassadör Woods lista över smarta svenska energiteknikföretag i höstas. Nu ska Swebos unika flisbrännare börja säljas i USA.

Swebo har fått en av Nordamerikas största pelletstillverkare som återförsäljare. Det är New England Wood Pellet LLC som ska börja sälja Swebos små- och medelstora flisbrännare i hela USA.

Placeringen på Woods lista har varit värdefull för Swebo, men ännu mer har riskkapitalbolaget Sustainable Technologies betytt.

Swebo var det första bolaget i det nya svenska riskkapitalbolagets portfölj.

- Vi har kunna ta oss förbi de största fallgroparna och gråzonerna i USA. Nu har vi ett samarbete med New England Wood Pellets och förser dem med en helt produktflora från Swebo, säger vd Mikael Jansson till Ny Teknik.

Ratade pellets - satsade på flis
Swebos flisbrännare utmärker sig genom att klara oförädlade bränslen med hög fuktighet; flis, avfall och till och med stallströ och gödsel.

De flesta brännare är konstruerade för torkat bränsle – pellets – medan Swebos system tar hand om mer svårhanterliga bränsle.

- Vi är förvånade över att vi fått vara ensamma på den här marknaden, säger Mikael Jansson, som driver företaget tillsammans med sin bror Magnus.

De är tredje generationen Swebo. Företaget startades av farfar Erik Jansson, togs över av deras far Björn Jansson och nu är det två bröder som driver Swebo.

Det nya brännarsystemet Swebo Biotherm lanserades 1997 och finns i storlekar upp till 3 MW för industrier och lantbruk.

Hästgödsel en ny marknad
Biothermsystemet klarar 61 procent fukt i flis och 50 procent i stallgödsel, det vill säga stallströ uppblandat med hästgödsel.

- Hästgödsel och ströbäddar i kycklingfarmer är en ny intressant marknad för oss, säger Mikael Jansson.

En annan utvecklingsväg som man jobbar med är elproduktion, men Mikael Jansson vill inte säga vilken teknik man valt.

- Det vanligaste är att omvandla värmen till el i ångturbiner eller Stirlingmotorer. Men vi har en annan lösning som vi tänkte presentera senare i vår, säger Mikael Jansson.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt