Allan Larsson blir<br></br>Barrosos rådgivare

2007-03-06 13:42  

Allan Larsson, tidigare socialdemokratisk riksdagsman och finansminister, numera ordförande i universitetsstyrelsen i Lund, blir personlig klimat- och energirådgivare åt EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

I dag möts de i Bryssel - EU-kommissionären José Manuel Barroso och hans brokiga skara av elva nyutnämnda personliga rådgivare i klimat- och energifrågor.

De ska för första första gången tillsammans diskutera de heta klimatfrågorna inför Europeiska rådets toppmöte senare i vår.

- Jag vill ha de bästa externa rådgivarna som möjligt för att få oberoende råd när vi fortsätter vår väg mot en låg-kol-ekonomi. Jag är glad över att så många av världens renommerade experter har tackat ja till att offra sin tid för att ge mig råd i dessa frågor, säger José Manuel Barroso i ett pressmeddelande i dag.


Som enda svensk i expertgruppen deltarAllan Larsson, ordförande i styrelsen för Lunds universitet, och tillika nyutnämnd svenska förhandlare i diskussionerna om var den europeiska netronkanonen, ESS, ska placeras.

I gruppen sitter också den kände brittenSir Nicholas Stern, chefsekonomi på Världsbanken 2002-2003 och upphovsman till den uppmärksammade Stern-rapporten om klimatfrågorna.

Här finns också nobelpristagaren i fysik,Carlo Rubbia,ïtaliensk professor vid schweiziska Cern, världens största laboratorium för forskning om partikelfysik.

Här finns också fransmannenClaude Mandil, vd för internationella atomenergiorganet IAEA, samt irländaren Peter Sutherland, styrelseordförande sedan 1997 i BP, världens största oljekoncern, med huvudkontor i London. BP har flera gånger kritiserats för oljeutsläpp och olyckor, i bland annat Alaska och Kalifornien, 2002 och 2003.

Bara en kvinna i gänget
Barrosos övriga rådgivare är:

* Cesar Dopazo, professor vid universitetet i Zaragosa i Spanien. Han är är utbildad flygingenjör från Madrid och civilingenjör från New York.

* Nicolas Hulot, fransk fotograf, journalist, författare och äventyrare med flera Nordpolenexpeditioner bakom sig och flera försök att korsa Atlanten med luftballong. rundare av miljöorganisationen Fondation Nicolas Hulot, Paris.

* Claudia Kemfert, professor vid tyska institutet för ekonomisk forskning DIW i Berlin. Hon har också forskat i makroekonomi och energianvändning i Stanford i USA och Stuttgart i Tyskland. Expert på klimatmodelleringar.

* Hans Joachim Schellnhuber, grundare av Potsdam Institute for Climate Impact Research, Berlin. Han är doktor i teoretisk fysik och sitter bland annat i styrelsen för Stockholm Environment Institute.

* José Viriato Soromenho Marques, professor vid filosofiska avdelning vid universitet i Lissabon samt
*Michael Zammit Cutajar, Maltas klimatambassadör och tidigare generalsekreterare för FNs klimatprogram.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt