Alla snurrorna måste repareras

2007-09-18 23:00  
Foto: Chris Laurens

På Vattenfallsägda Kentish Flats i Themsens mynning måste alla växellåderna på de 30 stora Vestasverken repareras. <br></br>- Materialfelen äventyrar vindkraftens framtid, säger Vattenfalls vindkraftschef Anders Dahl.

- Problemet är när man måste byta stora komponenter, som växellådor. De väger tiotals ton och måste tas ned med kran från fartyg. Det blir dyrt, och är i längden helt oacceptabelt för lönsamheten och kan äventyra vindkraften som förnyelsebart kraftslag, säger Anders Dahl.

Det danska vindkraftsföretaget Vestas, som är världens största tillverkare med en tredjedel av världsmarknaden, har fått så stora problem med sina 3 MW-verk att man helt stoppat försäljningen av nya verk.

Problemen är värst i de brittiska vindkraftsparkerna Barrow Wind i Irländska sjön och Kentish Flats vid Themsens mynning.

Kentish Flats ägs av svenska Vattenfall och Barrow Wind av danska Dong. De är relativt nybyggda vindkraftsparker med vardera 30 stora Vestasverk på 3 MW styck.

På Barrow Wind har flera vindkraftverk skurit och Vestas måste nu se över samtliga 30 verk.

- På Kentish Flats ska samtliga växellådor bytas ut, säger Vattenfalls vindkraftschef Anders Dahl.

- Även växellådorna i Horns Rev i Danmark, världens största vindpark till havs, brottas med en för hög felfrekvens, säger han.

På Horns Rev, där Vattenfall äger 60 procent, bytte Vestas för ett par år sedan ut samtliga 80 kraftverk, men det hade inget med växellådorna att göra, utan var ett annat konstruktionsfel.

Garantireparationerna väntas kosta Vestas uppåt 1,5 miljarder kronor enbart under 2007, enligt den danska tidningen Ingeniøren.

Enligt Ingeniøren har också Siemens, världens sjätte största tillverkare, tvingats byta lager i växellådorna på verken i Nysted Havmöllepark utanför danska Gedsel. Också transformatorerna i Nystedverket krånglar och hela vindkraftsparken står stilla sedan i somras.

- Det är för hög felfrekvens på vindkraftverken till havs. På de tolv verk som vi har i Kalmarsund har vi bytt växellåda på två bara i år. Det är för mycket, säger Anders Dahl.

Han vill dock gå försiktigt fram i kritiken och ge vindkraftstillverkarna en chans.

- Tekniken för de stora verken är omogen och det behövs en utveckling mot mer robusta komponenter, till exempel växellådor, när vindkraftverken skalas upp och rotorbladen blir allt längre, säger Anders Dahl.

Vattenfall valde att köpa sina nya turbiner på Lillgrund söder om Öresundsbron från Siemens danska bolag.

- Siemens 2,3 MW-turbiner har i jämförelse relativt bra "track record" och vi var tydliga i våra krav när vi gjorde upphandlingen. Men vi måste naturligtvis leva med att i rimlig omfattning utföra underhåll på plats.

Från vindkraftstillverkarna har man nu börjat ställa krav på sina kunder. Vestas kräver till exempel att deras kunder måste kunna presentera ordentliga vindmätningar.

- Det är enorma krafter i rörelse när rotorn på ett verk är 90 meter i diameter, säger Tord Östlund, försäljningschef på Vestas svenska kontor i Falkenberg.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt