Alla kan granska världens viktigaste klimatrapport

2013-09-23 06:00  
Marianne Lilliesköld.

En stor koloss, och en nödvändig kunskapskälla. FN:s klimatpanel IPCC är en viktig, och omdiskuterad organisation.

IPCC ska med regelbundna rapporter förse världens regeringar med beslutsunderlag i klimatfrågor. Den senaste rapporten kom 2007, och nu är det dags igen.

Den 23–26 september möts IPCC på Münchenbryggeriet i Stockholm. Här ska panelens deltagare godkänna sin nya, femte rapport som läggs fram i fem omgångar under det kommande året. Den första delen offentliggörs den 27 september, i samband med Stockholmsmötet.

Totalt har mer än 800 experter inom olika kunskapsområden arbetat med rapporten. IPCC har också ändrat på arbetsmetoderna, efter att den förra rapporten, och IPCC, utsatts för kritik.

Kritiken kom efter att det uppdagats att rapporten innehöll felaktiga uppgifter, till exempel hur snabbt Himalayas isar kommer att smälta. IPCC anklagades för att ha en bristande förmåga att hantera och rätta till fel.

– Det ansågs svårt att spåra felen för att se var de uppstod. men nu står det även i riktlinjerna att bakgrunden till alla slutsatser ska kunna spåras, säger Marianne Lilliesköld, IPCC:s kontaktperson i Sverige.

Eventuella fel kan inte korrigeras i rapporten efter att den godkänts. Där­emot ska de kunna ses på IPCC:s hemsida. Nytt med den kommande rapporten är också att vem som helst har kunnat anmäla sig som faktagranskare.

– För att granska de tidigare rapporterna behövde man vara nominerad av regeringarna och godkända organisationer med observatörsstatus i IPCC, säger Marianne Lilliesköld.

IPCC

  • Står för Intergovernmental Panel on Climate Change.

  • Är FN:s vetenskapliga klimatpanel.

  • Bildades 1988.

  • 195 länder är medlemmar.

  • Bedriver ingen egen forskning, utan analyserar och bedömer forskningsresultat och litteratur.

  • Ska ge världens länder vetenskapligt underlag för att förstå klimatets förändring, dess effekter och möjliga åtgärder.

  • Över 800 experter inom olika kunskapsområden arbetar med IPCC:s femte rapport av kunskapsläget (AR5) som publiceras 2013-2014. Rapportens första del offentliggörs i Stockholm den 27 september.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt