Algsoppa som flygbränsle under lupp

2014-05-16 15:59  
Vid Algcentrum i Jülich testas olika sätt att framställa alger i kompakta reaktorer. Foto: Uni Jülich

Flygbränsle framställt av alger har tillskrivits en viktig roll för grönare flyg. Nu jämförs olika metoder för framställningen.

I forskningscentrum Jülich jämför man inom projektet Aufwind olika metoder att utvinna flygfotogen ur de små algerna, som till 70 procent består att feta oljor.

På en 500 kvadratmeter stor yta har man byggt tre bioreaktorer för att undersöka det optimala sättet att framställa alger med hänsyn till fotosyntes och andra tillväxtförutsättningar.

Man vill kunna odla alger på komprimerade ytor för att sparar plats.

Men inte nog med att försöka optimera framställningen av bränsle, man vill även se vilka biprodukter som uppstår och hur dessa kan användas. Algerna innehåller vitaminer, aminosyror och socker som kan vara attraktiva ingredienser för livsmedelsindustrin eller kosmetikabranschen. Ytterligare restprodukter skulle kunna brännas som biobränsle i kraftverk.

Håkan Abrahamson

Mer om: Algbränsle

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt