Algbränsle kan bli miljöbov

2010-01-22 15:39  

Det är inte säkert att algbränsle är ett miljövänligt biobränsle. Det finns problem med algproduktion, hävdar en ny rapport.

En grupp forskare vid University of Virginias Department of Civil and Environmental Engineering visar i en rapport som publiceras i tidskriften Environmental Science and Technology att odling av alger konsumerar mer energi, släpper ut mer växthusgaser och använder mer vatten än andra råvaror till biobränslen, exempelvis majs.

- Erfarenheten från tio till femton års pilotprojekt när det gäller algodling visar på större miljöpåverkan än markbundet framtagna grödor, säger Andres Clarens, som deltagit i undersökningen.

Även om forskarna noterar algernas stora miljöpåverkan är de intressanta för energiproduktion. De konkurrerar inte med grödor som kan användas som livsmedel, och energiinnehållet är högre än för de flesta grödor.

Det är viktigt att studera miljöpåverkan innan man gör större satsningar på algframställning, menar forskarna.

De rekommenderar att alger framställs ur avloppsvattenanläggningar där fosfor och kväve kan bli föda i stället för att göda algerna med petroleumbaserade näringsmedel

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt