Alfa Laval: Solkraft blir ny miljardmarknad

2011-05-30 14:54  
Systembeskrivning från Alfa Laval (klicka för större grafik)

Under de närmaste fem åren kommer marknaden för storskaliga solkraftanläggningar att växa till en miljardmarknad. Det enligt Alfa Laval som fått en genombrottsorder på området.

Alfa Laval kommer att leverera värmeväxlare till det som bolaget beskriver som världens största anläggning för koncentrerad solkraft.

- Det är ett genombrott. Tidigare har vi bara levererat pilotanläggningar men den här är en storskalig anläggning på över 100 MW, säger Svante Karlsson, chef för divisionen processteknik inom Alfa Laval.

Han kan inte avslöja vem kunden är eller hur mycket orderna är värd. Men marknaden för storskaliga solkraftsanläggningar är på väg att ta fart. Nya anläggningar planeras på många håll i världen.

- Inom fem år är det en miljardmarknad, säger Svante Karlsson.

Alfa Laval har flera produkter för storskalig solvärme. I den aktuella anläggningen, som ska stå klar 2012 eller 2013, utnyttjas en specialvariant av värmeväxlaren Packinox för att lagra en del av solenergin.

Värmeväxlaren används för att värma upp en saltlösning som sedan lagras i en tank. Om det blir molnigt eller när solen gått ner pumpas den heta saltlösningen tillbaka genom värmeväxlaren och hettar upp olja, som sedan används för att generera ånga och producera ytterligare elektricitet.

- Det gör att man kan förlänga drifttiden med 50 procent, säger Svante Karlsson.

Flera andra produkter i Alfa Lavals sortiment passar för solkraft. Det handlar till exempel om kondensatorer och luftkylare. Företaget har också utvecklat ett system för att tvätta speglarna där så mycket som möjligt av vattnet återanvänds genom att samlas in och renas med hjälp av en separator.

Det är viktigt eftersom anläggningarna ofta byggs i öknar där det är ont om vatten.

- För ett solkraftverk kan besparing bli 100 000 kubikmeter vatten per år, säger Svante Karlsson.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt