Al-Amoudi satsar på<br></br>svensk tidvattenkraft

2007-10-10 09:22  

Riskkapitalbolaget Midroc New Technology, som ingår i shejk Mohammed Al-Amoudis svenska företagsgrupp, har gått in som näst största ägare i tidvattenkraftbolaget Minesto i Göteborg.

I samband med en nyemission har Midroc New Technogogy blivit näst störste ägare efter Saab AB, som var med och grundade Minesto tillsammans med Chalmers Entreprenörskola för tre år sedan.

Minesto utvecklar en teknik för tidvattenkraftverk på stora djup ute i havet. Man kallar tekniken och produkten för "Deep Green".

Deep Green utnyttjar långsamt strömmande vatten för elproduktion.

Bygger ute i havet
I stället för att bygga tidvattenkraftverk i trånga passager med stora nivåskillnader och snabbt strömmande vatten bygger Minesto sina tidvattenkraftverk på 60 meters djup och nedåt ute i havet.

Det innebär att Deep Green kan installeras på många fler platser än den gängse tidvattentekniken som kräver snabbt strömmande vatten.

- Vår teknik att öka vattenhastigheten runt turbinområdet gör att vi kan bygga relativt små, och därmed billigare, tidvattenkraftverk. Med vår teknik sänks kostnaderna dramatiskt för tidvattenkraft, säger Anders Jansson, vd och delägare i Minesto, till Ny Teknik.

Får brittiska utvecklingspengar
En stor framgång för Minesto är att företaget tagits in i det brittiska utvecklingsprogrammet Marine Energy Accelerator, som ingår i det statligt finansierade Carbon Trust.

- Vi är den enda utvecklaren av tidvattenkraftteknik i det brittiska programmet, säger Anders Jansson.

Marine Energy Accelerator har motsvarande 45 miljoner kronor att spendera för att stötta ny teknik. För Minestos del innebär samarbetet att man får tillgång till konsulter och andra experter utan att det kostar Minesto någonting.

Nästa steg för Minesto är att ta fram en storskalig prototyp av Deep Green. Hittills har man testat tekniken genom datorsimulering och med en mindre demonstrator som testat tekniken i sjön Vättern - dragen efter en båt.

Utvecklades inom Saab
Tekniken utvecklades ursprungligen av Saabingenjören och Gripenutvecklaren Magnus Landberg, som också är delägare i Minesto.

När Saab för tre år sedan avvecklade alla utvecklingsprojekt utanför kärnverksamheten erbjöd man Chalmers Entreprenörsskola att ta över.

Anders Jansson, som då gick på entreprenörsskolan, fick ta hand om projektet och är nu vd i Minesto, som kom tvåa i entreprenörstävlingen Venture Cup i våras.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt