Ajajaj, det funkade inte nu heller

2010-12-02 09:49  

UPPDATERAD 20.00 Det har gått troll i den svenska kärnkraften. I går kväll skulle de båda sista reaktorerna O3 och R1 köras igång – men det strulade än en gång.

Så här skrev det Vattenfallägda kärnkraftsbolaget Ringhals i sitt ”urgent market message” till elbörsen Nordpool klockan halv tio på torsdagsmorgonen.

” Blocket fasades in till nät strax före 21.00 onsdagkväll, men stoppades automatiskt en stund senare på grund av problem med de så kallade dumpventilerna i turbinsystemet. Under avställningen har två ventiler ställts i fel läge och det fick elektroniken att sända signaler som i förlängningen gjorde att reaktorn snabbstoppade."

Och ifrån kärnkraftsbolaget Oskarshamns Kraftgrupp OKG, som ägs av Eon, kom i går kväll beskedet att man fått problem med oljetemperaturen i turbinlagren i det nyrenoverade blocket O3 och att man satt igång en felsökning.

De nya turbinerna i O3:an har varit ett bekymmer för anläggningschefen Carl-Johan Kemgren hela året.

Turbinlagren är troligen felkonstruerade och Carl-Johan Kemgren har ställt krav på leverantören att ta fram en ny konstruktion som gör att O3 kommer upp i den nya effekt på 1450 MW som det är tänkt.

Under tiden hoppas man kunna förlita sig på en temporär lösning som gör att man ska kunna köra O3:an på den gamla effekten 1100 MW under vintern.¨

Men i går kväll tornade problemen upp sig igen när oljetemperaturen i lagren steg.

På torsdagseftermiddagen meddelade OKG Nordpool att O3 kan gå igång igen sent på torsdagskvällen.

"If the situation is stable the power will slowly increase up to about 1100 MW with some power-reductions during the second day. Estimated power will be reached after about 3 days."

Och på Ringshals säger man att R1 kommer att fasas in på nätet under fredagen.

Läs senaste nytt på Nyteknik.se här.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt