Aerosoler dämpar orkaner

2014-03-11 14:33  
Satellitbild orkan i Mexikanska golfen. Foto: Nasa

Aerosoler som släpps ut i atmosfären genom mänsklig inverkan har en dämpande effekt på våldsamma oväder visar ny forskning.

Tvärt om den gängse uppfattningen i forskarkretsar så har utsläppen av antropogena aerosoler, alltså sådana som skapats av mäsklig aktivitet som kraftverk, biltrafik, flygavgaser etc, en dämpande effekt på hur orkaner bildas, liksom att de löser upp redan bildade oväder snabbare än orkaner som uppstår i områden med låga aerosolhalter.

Det är forskare vid Texas A&A University som tagit fram avancerade datormodeller baserade på data vid orkanen Katrina 2005.

- Resultaten överraskar, säger Renyi Zhang, professor i atmosfärsvetenskap som tillsammans med kolleger publicerat sina upptäckter i tidskriften Nature Climate Change. Vår studie visar att aerosoler inverkar på ett annat sätt än växthusgaser i frågan om hur orkaner bildas.

Ytterligare en observation som Texasforskarna gjorde är att aerosolerna tycks öka nederbörden i samband med ovädren.

I medeltal bildas 90 kraftiga orkaner runt om i världen varje år. Genom ökad kunskap om dessa oväder ska det bli lättare att utfärda varningar och bedöma omfattningen av ovädren för att rädda människoliv.

Håkan Abrahamson

Mer om: Orkan Aerosol

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt