Advokater snurrar igång Piteås vindkraft

2009-04-21 08:36  

Piteå är på väg att bli svenskt centrum för vindkraft. Redan i år ska tolv stora vindkraftverk börja snurra. Svevind har nu sökt tillstånd för att bygga 1101 vindkraftverk. - Inom ett år hoppas vi ha fått tillstånd av regeringen att starta hela projektet, säger advokaten Nils Ryrberg.

Vindkraftsprojektet i Piteå är en enorm satsning som kommer att innebära investeringar på mellan 50-60 miljarder kronor. Bakom projektet står vindkraftsföretaget Svevind som har sitt säte i norra Sverige.

- Med 1101 vindkraftverk igång, kommer det att produceras lika mycket el som från en kärnkraftsreaktor, säger Nils Ryrberg på Svevinds advokatbyrå, Advokatfirman Åberg & Co AB.

I början av april skickade länsstyrelsen i Norrbotten in sitt yttrande till regeringen där de säger ja till projektet. Nu är det upp till regeringen att ta beslut om att Markbygden väster om Piteå ska få bli det svenska vindkraftscentrum som kommunen vill att det ska bli.

Nils Ryrberg räknar med ett positivt besked från tillståndsgivaren.

- Om man jämför med Botniabanan, som var en investering på mellan 10-20 miljarder, så har det skrivits förvånansvärt lite om projektet. Kanske beror det på att det varit relativt lite motstånd mot projektet. Jag tror att man inser hur viktigt det här är för Piteå kommun och regionen, säger Nils Ryrberg.

När länsstyrelsens förslag gick på remiss var det framför allt rennäringen och några fritidshusägare som var negativa till projektet.

- Försvaret säger ja till 91 procent av vindkraftsverken. Problemet med deras svar är bara att de av hänsyn till rikets säkerhet inte berättar vilka verk de säger ja till, säger han.

Det är ovanligt att regeringen är med så här tidigt och beslutar om miljötillåtligheten i ett projekt av den här karaktären. Och Nils Ryrberg ser det som en stor fördel. Om regeringen ger sitt tillstånd ger det projektet en enorm stadga. Då kommer det att genomföras, men vissa detaljer kan ändå så småningom ändras, berättar han.

- Den stadgan är viktig för vindkraftsverktillverkaren Enercon som är med i projektet. Om ett beslut kommer på att åtminstone 500 verk ska byggas har dom meddelat att de kommer att placera en monteringsfabrik i Piteå, säger Nils Ryrberg. Totalt kan det röra sig om hundratals nya arbetstillfällen i närområdet kring Piteå - både i fabriken, men också för att infrastrukturen behöver byggas ut.

Läs hela artikeln iAffärsvärlden Affärsjuridik

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt