ABB snabbar upp pilgrimstågen

2012-10-03 12:27  
Saudiarabien bygger höghastighetståg mellan Mecka och Media för att underlätta för de tre miljoner pilgrimerna som varje år vallfärdar mellan de helgia städerna. Foto: ABB

Svenska ABB har fått en rekordorder från Saudiarabiens statliga energibolag SEC på turboteknik för SEC höghastighetståg mellan de heliga städerna Mecka och Medina.

Den nya turboteknik för växelströmsnät, som utvecklats på ABB i Sverige, gör sitt segertåg över världen med än 800 installationer hittills.

Denna turboeffekt i befintliga växelströmsnät gör att de företag som äger näten slipper bygga nya kraftlänkar när man behöver öka överföringen.

De ingående komponenterna i Facts-systemet används också för att stabilisera spänningen i elektrostålverk och i samband med att det byggs energilager vid vindkraftsparker.

Den nya rekordordern på 115 miljoner dollar från Saudi Electricity Company är den största Facts-ordern hittills, skriver ABB i ett pressmeddelande.

Facts-installationerna ska öka tillförlitligheten elnätet för de nya höghastighetstågen i Saudiarabien. I första hand handlar det om den 44 mil långa höghastighetsbanan mellan de heliga städerna Mecka och Media via King Abdullah Economic City, Rabigh, Jedda och King Abdulaziz International Airport.

Haramain High Speed Railways ska stå klar 2015 och kommer då att sänka restiden mellan Mecka och Media från dagens sex timmar till två timmar. Varje år färdas omkring tre miljoner pilgrimer mellan Mecka och Medina med enorma trafikstockningar som resultat.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt