ABB:s stolthet fyller 10 år i dag!

2009-11-19 15:07  

Vindarna är nyckfulla, solen lyser inte alltid. Därför måste framtidens elnät innehålla teknik som snabbt kan reglera effekt och spänning. Idag firar ABB en 10-åring som ska ta hand om det problemet.

Födelsedagsbarnet heter hvdc light och är ABB:s vidareutveckling av hvdc, tekniken för överföring av högspänd likström - high voltage direct current.

Den effektivare regleringen av flödet i nätengör att lightvarianten lämpar sig bra för överföring av el från till exempel stora vindkraftsparker till havs.

ABB lanserar den också som ett alternativ till traditionell högspänd likström när Sverige bygger ut stamnätet i jätteprojektet Sydvästlänken.

Kablarna mellan omriktarstationerna går att gräva ned, vilket gör att man kan dra ledningarna även i tät bebyggelse.

ABB:s paradgren
ABB ledde den tidiga utvecklingen av högspänd likström för mer än 50 år sedan, när företaget hette Asea.

När lighttekniken introducerades i slutet av 1990-talet var det ett nytt genombrott för utvecklarna i Ludvika.

Hittills har hvdc light varit dyrare än traditionell teknik för överföring av högspänd likström, men i takt med efterfrågan på flexibla kraftsystem för vind- och solel ökar sjunker priserna.

Den första testanläggningen på 10 kV togs i drift i Hällsjön vid Grängesberg år 1997. Två år senare, 1999, levererades den första kommersiella hvdc light-installationen på Gotland.

20 anläggningar på tio år
Sedan dess har mer än 20 omriktarstationer tagits i drift.

Just nu levererar ABB nya stationer till följande projekt:

• BorWin1, den första anslutningen till fast elnät av en avlägsen havsbaserad vindkraftpark, med en effekt av 400 MW och placerad 125 kilometer utanför den tyska kusten i Nordsjön.

• East West Interconnector, en 256 kilometer lång, 500 MW överföringslänk mellan Irland och Wales.

• Caprivi Link Interconnector, en 970 kilometer lång, 300 MW överföringslänk i Namibia.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt