ABB och Nexans bygger ny likströmslänk över Bottenviken

2008-05-13 11:35  

ABB är en av vinnarna när den nya likströmslänken Fenno-Skan 2 byggs mellan Sverige och Finland. Den andra är norska Nexans, som snuvade ABB på leveransen av kabeln.

Det är ett jätteprojekt som nu beställs av Svenska Kraftnät och det finska stamsnätsföretaget Fingrid Oyj.

Den nya länken över Bottenviken klarar högre effekt och spänning än den omtalade Polenkabeln och kommer att öka kapaciteten på överföringen av el mellan Sverige och Finland med 40 procent.

–De tillfälliga skillnaderna i elpris på olika länders elmark¬nad kommer att minska. Förbindelsen kommer också att minska förlusterna vid elöverföring i de nordiska stamnäten samt förbättra säkerheten i elsystemen, säger Svenska Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg i en kommentar.

ABB ska leverera de två omriktarstationerna - där likström omvandlas till växelström och vice versa. Ordern är värd cirka en miljard kronor.

Däremot fick ABB inte leverera kabeln till Fenno-Skan 2. Där blev det norska Nexans, som tog hem en beställning värd nästan en och en halv miljard kronor.

När föregångaren Fenno-Skan 1 byggdes delade ABB och det som idag är Nexans på kabeldragningen.

Företagen delade också leveransen av kabel till NorNed-projektet, en länk för högspänd likströmsöverföring (HVDC) som binder ihop kraftnäten i Norge och Holland.

-Det är klart att det är en besvikelse att vi inte fick ordern på den nya kabeln, säger Bo Pääjärvi, vice enhetschef på ABB Power Systems.

Likströmslänken Fenno-Skan 2 kommer att ha en effekt på 800 MW och en spänning på 500 kV.

Kabeln, som är 200 kilometer, dras över Bottenviken. Länken kompletterar den befintliga Fenno-Skan-länken från 1989 som har en effekt på 550 MW och en spänning på 400 kV.

Omriktarstationerna placeras i Finnböle på den svenska sidan och i Rauma på den finska sidan. Byggandet startar under år 2010.

Bakgrund

Svenska Kraftnät och de andra nordiska stamnätsföretagen i Finland, Norge och Danmark kom i början av år 2001 överens om att ta fram en plan för vilka nätinvesteringar som man skulle satsa på de kommande tio åren. Planeringen skedde inom deras samarbetsorganisation Nordel.

Efter det stora elavbrottet i Sydsverige och Själland hösten 2003 ökades takten i arbetet och så småningom beslöt Nordel att satsa på fem nya nordiska kraftförbindelser för att minska sårbarheten i systemet.

Fenno-Skan 2 är en av dem. Övriga projekt är:

· SydVästlänken (f.d. Sydlänken): Hallsberg i Närke – Hörby i Skåne, plus en ansluten ledning Jönköping-Norge

· Järpströmmen – Nea mellan Jämtland och Norge

· Skagerack 4 mellan Norge och Jylland i Danmark

· Stora Bält mellan Jylland och Själland

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt