ABB och GM vill lagra el tillsammans

2010-09-22 07:43  

Begagnade batterier från Chevy Volt ska i framtiden kunna återanvändas som energilager. Det hoppas ABB. Nu inleder förtaget ett samarbete med den amerikanska billtillverkaren GM.

Enligt GM kommer litiumjonbatterierna från Chevy Volt att ha en betydande kapacitet för energilagring kvar, även efter att bilarna hamnat på skroten.

- Därför startar vi nu ett samarbete med ABB för att undersöka hur batterierna kan ge miljöfördelar som sträcker sig längre än till vägarna, sa Micky Bly från GM när han på tisdagen presenterade samarbetet på konferensen EV Battery Tech i Troy, Michigan.

De gamla elbilsbatterierna skulle kunna användas för att lagra energi i så kallade smarta elnät, skriver ABB och GM i ett pressmeddelande.

Exakt hur det skulle gå till kan inte Thomas Schmidt på ABB i Zürich svara på.

- Det här är ett forskningsprojekt, som befinner sig i ett mycket tidigt stadium, säger han.

ABB utvecklar redan i dag energilager tillsammans med det franska batteriföretaget Saft. Då rör det sig om betydligt större batteripaket, som installeras i något som liknar transformatorstationer.

Energibolaget EDF Energy Networks testar just nu tekniken i sitt nät på Norfolkkusten på östra delen av den brittiska huvudön, där man har en stor andel vindkraft.

Den pilotanläggningen ska klara av att leverera en aktiv effekt på 200 kW i en timma och 600 kW i en kvart.

Jonas Hållén

Mer om: batteri Hybridbil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt