ABB lanserar energilager för vind- och solel

2010-05-03 07:44  

Efter flera års forskning är ABB nu på väg ut på marknaden med sina energilager för framtidens smarta nät. I höst räknar företaget med att ta emot de första beställningarna.

Just nu är ABB ute och jagar kunder. Målet är att hinna före konkurrenter som Siemens, Areva och GE med den nya lagringstekniken

- Vi för en dialog med flera industri- och nätföretag i Nordamerika och Europa, inklusive Sverige, säger systemområdeschefen Ingela Hålling, dock utan att vilja avslöja några namn.

200 MW i en timma
ABB har kommit så långt i den tekniska utvecklingen att man nu kan erbjuda lager som normalt kan ge en effekt på runt 20 MW i perioder om 15-45 minuter.

Med fler batterimoduler installerade kan lagren klara upp till 50 MW i 60 minuter.

Efter sommaren ska den brittiska delen av energibolaget EDF Energy Networks testa tekniken i sitt nät på Norfolkkusten på östra delen av den brittiska huvudön, där man har en stor andel vindkraft.

Pilotanläggningen ska klara av att leverera en aktiv effekt på 200 kW i en timma och 600 kW i en kvart.

Tekniken är utvecklad av ABB i samarbete med det franska batteriföretaget Saft.

Lagring och reservkraft
Ingela Hålling pekar på tre områden där lagren kan göra nytta:

1. Överskottsenergi frånvindkraftverk och solceller kan lagras och sedan användas för att utjämna belastningstoppar i nätet (peak shaving). Den här typen av utjämning behövs i framtidens smarta nät, där energi kommer att matas in och ut, på många olika ställen, i stora och små portioner.

2. I varje nät finns det i dag encentral reserv (”spinning reserve”), till exempel en gasturbin, som står och går på ”tomgång” för att kunna täcka upp om spänningen plötsligt faller i nätet. Med energilager utplacerade på olika ställen i nätet kan man minska på de energislukande centrala reserverna och hantera åtminstone en del av bortfallet lokalt.

3. Pappersbruk, stålverk och andra företag som med en produktion som kräver mycket energi ska kunna täcka plötsligaproduktionstoppar med egna energilager.

Batterier från franska Saft
För att klara de här kraven har ABB och Saft kombinerat två system:

ABBs SVC (Static Var Compensation) light-system (STATCOM), som i dag främst används för att kompenserar variationer i ström och spänning i näten.

Safts litiumjonbatterier, som kan lagra energi.

- Tillsammans erbjuder de ett snabbt och effektivt sätt att styra såväl aktiv som reaktiv effekt i kraftsystemen, säger Ingela Hålling.

ABB, Saft och SVC Light

ABBs och Safts första energilager i Storbritannien:

Anslutningsspänning: 11 kV

Styrområde, reaktiv effekt: 600 kVar

Litiumjonbatteri: energimängd: 200 kWh, spänning: 5,2 kV, kan leverera 200 kW i en timma eller 600 kW i en kvart.

SVC Light:

SVC (Static Var Compensation) är en del av ABB:s så kallade FACTS-portfölj som utvecklas i Västerås. Termen FACTS (Flexible AC Transmission Systems) omfattar en rad tekniska lösningar som ökar säkerheten, kapaciteten och flexibilitet i transmissions- och distributionssystem.

SVC Light är en teknik med kraftfulla halvledare baserad på krafttransistorer (IGBT). Med dynamisk energilagring möjliggör den spänningskontroll och styrning av det aktiva effektflödet i nätet på en och samma gång.

Saft:

Det franska bolaget är en av de största tillverkarna i världen av nickelkadmiumbatterier till industrin. Saft tillverkar även litiumjonbatterier. Företaget har cirka 4 000 anställda i 18 länder.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt