ABB installerar två hål i väggen i Nordsjön

2009-09-14 12:43  

Tolv mil ut i Nordsjön står knutpunkten i ABBs hittills viktigaste satsning på vindkraft. Om några veckor är länken redo att transportera el från en av världens största havsbaserade vindkraftparker.

För första gången någonsin har en stor strömriktarstation placerats på en egen plattform i havet.

Stationen Borwin Alpha ska koppla samman Borkum 2 - en av världens största havsbaserade vindkraftparker - med det tyska elnätet.

I början av sommaren transporterades plattformen med strömriktarstationen ut i Nordsjön. Just nu läggs den sista delen av kabeln.

- Vi räknar med att hela länken är klar i november, säger Stefan Jonsson, marknadschef för ABB Grid Systems.

De första vindkraftverken på plats nästa år
När systemet tas i drift någon gång i början av november ska det klara av att föra över 400 MW från totalt 80 vindkraftverk.

Det är tyska Bard Engineering som bygger de gigantiska 5 MW-verken medan Eons gamla kabelbolag, som numera heter Transpower, lägger kabeln.

Men än så länge finns det inga verk på plats. Enligt Stefan Jonsson ska de första installeras i början av nästa år.

Som två hål i väggen
För att ta hand om elproduktionen från vindkraftparken ska elektriciteten matas in i strömriktarstationen på plattformen och sedan transporteras vidare i två 125 km långa sjökablar till den tyska kusten.

Där förs den sedan vidare i två 75 km långa landkablar till den landbaserade strömriktar stationen, som kopplar upp länken mot det tyska elnätet.

Hvdc-premiär för vindkraft i havet
Tekniken som ABB använder kallas hvdc light (högspänd likström). Den lämpar sig bra för överföring av stora effekter på långa avstånd.

ABB har tidigare installerat mindre strömriktarstationer, baserade på samma teknik, på oljeborrplattformar utanför Norges kust. Men då har de varit mycket mindre och haft till uppgift att förse plattformarna med el från land.

Och för kustnära vindkraftsparker som Lillgrund i Öresund fungerar AC-länkar, det vill säga trefas växelström. Men ABB spår nu att högspänd likström, hvdc light, blir den dominerande tekniken för mer avlägsna vindkraftsanläggningar.

Med hjälp av hvdc light kan elkraften kontrolleras exakt, så att den ojämna energitillförseln från en vindkraftpark inte skapar störningar i nätet, hävdar ABB.

Nya stora havsparker på gång
Förutom att den här ordern är värd nästan tre miljarder svenska kronor innebär det att ABB får en bra position inför kommande utbyggnader av havsbaserad vindkraft.

Borkum 2 är ett av fyra områden i den tyska delen av Nordsjön där det finns planer att bygga stora vindkraftparker. Anbudsgivningen på de andra projekten ska komma igång inom ett år.

Även utanför Storbritanniens kust planeras flera stora havsbaserade vindkraftsparker, bland annat vid Doggers bankar.

Klarar vindkraftens påfrestningar
För att klara kraftöverföringen kommer det att behövas system som HVDC light, menar Stefan Jonsson

Med hjälp av sådana system kan elkraften kontrolleras exakt, så att den ojämna energitillförseln från en vindkraftpark inte skapar störningar i nätet.

De kan också startas från ett nolläge, till exempel om det inte har varit någon vind alls. Överföringarna ger dessutom små förluster, även vid långa avstånd.

Konkurrenter till ABB är tyska Siemens och franska Areva, som har tagit fram liknande system

Det som främst gör anläggningar till havs intressanta är att det blåser betydligt kraftigare där än på land. Genomsnittliga vindhastigheter kan vara 20 procent högre, vilket i sin tur kan ge 70 procent mer energi.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt