ABB bygger laddstolpar i USA

2011-01-13 08:59  

ABB vill vara med och leverera teknik till elbilar. Tillsammans med en amerikansk partner ska ABB utveckla smarta laddstolpar.

ABB investerar 70 miljoner kronor i det amerikanska företaget Ecotality. Samtidigt har de båda företagen undertecknat en överenskommelse, som gör ABB till huvudleverantör av kraftelektronik och kraftkomponenter till Ecotalitys verksamhet i Nordamerika..

Pengarna från ABB ska Ecotality använda för att finansiera sin expansion.

Dessutom ska företagen samarbeta för att utveckla smarta laddstolpar för elfordon. Det gäller bland annat gränssnitt och betalfunktioner.

- Det här samarbetet kombinerar ABB:s erfarenheter inom smarta elnät, förnybar energi och tillförlitliga, effektiva kraftnät med Ecotalitys ledande ställning på Nordamerikas växande marknad för elfordonsinfrastruktur, säger Brice Koch, chef för ABB Marketing and Customer Solutions, i ett pressmeddelande.

Ecotality utvecklar system för laddning av elfordon parkerade hemma, vid kontoret, eller under korta stopp för ”snabbladdning” vid längre resor.

Förra året och 2009 fick Ecotality över 700 miljoner kronor från det amerikanska energidepartementet för att bygga 15 000 laddstationer i 16 städer runt om i USA.

Projektet kallas the EV Project och ska pågå i tre år. Förutom Ecotality ingår bland annat Nissan och Chevrolet.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt