80 miljoner till svenskt batteri

2010-02-19 14:41  
150 volts batteri från Effpower

Göteborgsföretaget Effpower siktar nu på serieproduktion av sitt effektiva blysyrabatteri. Företaget har tagit in 80 miljoner i nytt riskkapital varav hälften kommer från statliga Fouriertransform.

- Det här betyder väldigt mycket. Nu kan vi ta steget fullt ut och starta produktion, säger Effpowers vd Per Svantesson till nyteknik.se

Företaget satsar nu på att bygga en fabrik för de bipolära plattor som är en nyckelkomponent i batteriet. Plattorna ska tillverkas i Göteborg. De färdiga batterierna sätts sedan ihop av Effpowers österrikiska partner Banner. På sikt kan slutmonteringen även komma att ske på andra håll i världen.

Innan året är slut ska de 25 anställda öka till 50 och om några år hoppas Per Svantesson att Effpower ska ha mellan 300 och 400 anställda i Västsverige.

- Vi har kunder som är redo att köpa våra batterier så snart vi har fått igång tillverkningen, säger han.

Effpower har sedan 1999 arbetat med att utveckla ett billigt och effektivt bipolärt blysyrabatteri. Jämfört med dagens nickelmetallhydridbatterier blir priset på Effpowers batteri cirka en tredjedel.

Enligt Per Svantesson är det ett nischbatteri som inte passar för alla hybridfordon. Ett typiskt användningsområde är till exempel start/stopp funktioner samt återladdning av batteriet vid inbromsning.

Det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform satsar hälften av de 80 nya miljonerna i Effpower. Resten kommer från den befintliga ägarskaran där bland andra Volvos riskkapitalbolag Volvo Technology Transfer ingår tillsammans med Industrifonden, K-svets, Lundingruppen och österrikiska Banner.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt